جمع آوری و راهنمای بهترین روشها و متدهای برای بهتر و هوشمندانه آموختن، بیاد سپردن، بیاد آوردن و شنیدن،صحبت کردن، خواندن و نوشتن، فهمیدن، درک و ترجمه کردن، معنی و تعریف و تفسیر و استفاده کردن از بهترین و مهمترین ترین زبان های لازم در ایران و جهان
1+ زبان فارسی یا پارسی
2+ زبان انگیسی
3+ زبان عربی
4+ زبان هندی
5+ زبان روسی
6+ زبان آلمانی
7+ زبان فرانسوی
8+ زبان اسپانیائی
9+ زبان ترکی استامبولی
10+ زبان ترکی آذری
11+ ….
+++++++++
تلفن های موبایل یا گوشی های هوشمند و کامپیوترها با کتابها ، ویدئوهای، کلاسها، خدمات و محصولات آموزشئ مربوطه برای تلفن های موبایل یا گوشی های هوشمند و کامپیوترها
++++++
+++++
پایتخت فرهنگی در ایران
از ویکیپدیا، دانشنامهٔ آزاد
پایتخت فرهنگی در ایران اصطلاحی است که به حوزههای مهم فرهنگی در ایران اشاره میکند. شیراز، اصفهان از جمله شهرهای ایران است که برای دورهای پایتخت فرهنگی نامگذاری شدهاست. معمولاً انتخاب پایتخت فرهنگی در ایران به عهده سازمان شهرداری یا مجلس شورای اسلامی است، اما گاهی رئیسجمهوری نیز در آن دخالت مینمایند.
محمدرضا شاه پهلوی به همراه فرح پهلوی و فرزندانشان (رضا، فرحناز و علیرضا) در فرودگاه شیراز
شیراز
نوشتار اصلی: شیرازنوشتار اصلی: فرهنگ در شیراز
شیراز |
---|
کلانشهر |
بالا: حافظیه، سعدیه وسط: از راست حمام وکیل، مسجد عتیق، باغ ارم، مسجد نصیرالملک پایین: مسجد وکیل، ارگ کریمخان.نامهای پیشین تیرازیس، شهراز، شهر راز، شیرساز |
بنا به نقش آفرینی بزرگانی از شیراز در حوزه شعر فارسی همچون حافظ و سعدی با آوازه جهانی و وصال و قاآنی و صورتگر و بزرگانی همچون ملاصدرا و سیبویه و گسترش و بقای آداب و رسوم ایرانی در این شهر و نزدیکی به پایتخت ایران باستان در دوران هخامنشیان و ساسانیان و مرکزیت این شهر در دوران آل بویه و زندیه با پادشاهی کریمخان زند به عنوان وکیل الرعایا، و استفاده از عنوان پایتخت فرهنگی برای اولین بار در ایران در این شهر و در دوران ریاست جمهوری سید محمد خاتمی، این شهر یکی از پایتختهای فرهنگی در ایران شناخته شدهاست.
شیراز از ویکیپدیا، دانشنامهٔ آزاد
شیراز یکی از کلانشهرهای ایران و مرکز استان فارس در جنوب کشور است. جمعیت شیراز در سال ۱۳۹۵ خورشیدی، بالغ بر ۱٬۵۶۵٬۵۷۲ تن بوده، که این رقم با احتساب جمعیت ساکن در حومهٔ شهر به ۱٬۸۶۹٬۰۰۱ تن میرسد. شیراز پنجمین شهر بزرگ و پرجمعیت ایران و پرجمعیتترین شهر جنوب کشور بهشمار میرود.
شیراز در بخش مرکزی استان فارس، در ارتفاع ۱۴۸۶ متر بالاتر از سطح دریا و در منطقهٔ کوهستانی زاگرس واقع شده و آب و هوای معتدلی دارد. این شهر، از سمت غرب به کوه دراک، از سمت شمال به کوههای بمو، سبزپوشان، چهلمقام و باباکوهی (از رشتهکوههای زاگرس) محدود شدهاست.
آب و هوا
میانگین دما در تیرماه (گرمترین ماه سال) ۳۰ درجهٔ سانتیگراد، در دیماه (سردترین ماه سال)، ۵ درجهٔ سانتیگراد، در فروردینماه ۱۷ درجهٔ سانتیگراد و در مهرماه ۲۰ درجهٔ سانتیگراد میباشد و میانگین سالانهٔ دما ۱۸ درجهٔ سانتیگراد است. میزان بارندگی سالیانهٔ شهر شیراز ۳۳۷٫۸ میلیمتر میباشد.
اصفهان نوشتار اصلی: اصفهان
این شهر در میان سالهای ۱۰۵۰ تا ۱۷۲۲ میلادی به ویژه در قرن شانزدهم میلادی در میان حکومت صفویان هنگامی که برای دومین بار پایتخت ایران شد، رونق فراوانی گرفت. حتی امروزه نیز شهر مقدار زیادی از شکوه گذشته خود را حفظ کردهاست. بناهای تاریخی متعددی در شهر وجود دارد که تعدادی از آنها به عنوان میراث تاریخی در یونسکو به ثبت رسیدهاند. اصفهان در سال ۲۰۰۶ به واسطه برگزاری نشستی با حضور وزرا یا سایر مسئولین فرهنگی کشورهای اسلامی به عنوان پایتخت فرهنگی جهان اسلام انتخاب شد. در سالهای بعد، این عنوان بر همین اساس به شهرهای حلب، غزنی و باکو (۲۰۰۹) رسید.
++++
زبان فارسی از ویکیپدیا، دانشنامهٔ آزاد
فارسی یا پارسی یک زبان ایرانی غربی از زیرگروه ایرانی شاخه هندوایرانی خانواده زبانهای هندواروپایی است که بیشتر در کشورهای ایران، افغانستان، تاجیکستان و ازبکستان گفتگو میشود. فارسی یک زبان چندکانونی و زبان رسمی ایران و تاجیکستان و افغانستان بهشمار میرود. این زبان در ایران و افغانستان به الفبای فارسی، که از خط عربی ریشه گرفته، و در تاجیکستان و ازبکستان به الفبای تاجیکی، که از سیریلیک آمده، نوشته میشود. زبان فارسی در افغانستان بهطور رسمی دری (از ۱۳۴۳ خورشیدی) و در تاجیکستان تاجیکی (از دوره شوروی) خوانده میشود.
زبان فارسی از زبان کهنتر پارسی میانه (یا پهلوی) آمده که آن نیز خود از پارسی باستان سرچشمه گرفتهاست. این دو زبان برخاسته از ناحیهٔ باستانی پارس (استان فارس امروزی در جنوب ایران) هستند. پارسی باستان زبان رسمی شاهنشاهی هخامنشی بود و نوادهٔ آن، پارسی میانه، بهعنوان زبان رسمی و دینی شاهنشاهی ساسانی درآمد که در این دوران در دیگر سرزمینهای ایرانی گسترش بسیاری یافت؛ به گونهای که در خراسان جایگزین زبانهای پارتی و بلخی شد و بخشهای بزرگی از خوارزمیزبانان و سغدیزبانان در خوارزم و فرارود نیز فارسیزبان شدند. گویشی از پارسی میانه که با گذشت زمان فارسی دری نام گرفت، پس از اسلام به عنوان گویش معیار نوشتاری در خراسان پا گرفت و در سراسر ایران گسترده شد.
فارسی در طول تاریخ زبان فرهنگی و ارجمند امپراتوریهای پرشماری در آسیای غربی، میانه و جنوبی بودهاست. این زبان تأثیرات بزرگی را بر زبانهای همسایه خویش، از جمله دیگر زبانهای ایرانی، زبانهای ترکی (به ویژه ازبکی و آذربایجانی)، ارمنی، گرجی و زبانهای هندوآریایی (به ویژه اردو) گذاشتهاست. فارسی بر عربی نیز تأثیر گذاشته و از آن تأثیر پذیرفتهاست. این زبان حتی در میان کسانی که گویشور بومی آن نبودهاند، همانند ترکان عثمانی در امپراتوری عثمانی یا پشتونها در افغانستان، برای دورانی زبان رسمی دیوانسالاری بودهاست.
در سال ۱۸۷۲ در نشست ادیبان و زبانشناسان اروپایی در برلین، زبانهای یونانی، فارسی، لاتین و سانسکریت به عنوان زبانهای کلاسیک جهان برگزیده شدند. بر پایهٔ تعریف، زبانی کلاسیک بهشمار میآید که باستانی و دارای ادبیات پرباری باشد و همچنین در واپسین هزاره زندگانی خود دچار دگرگونیهای اندکی شده باشد. فارسی از نظر آثار ادبی و شمار و گوناگونی واژگان و همچنین ضربالمثلها یکی از غنیترین و پرمایهترین زبانهای جهان است. از شناختهشدهترین آثار ادبیات فارسی میتوان شاهنامه فردوسی، آثار مولوی، رباعیات خیام، پنج گنج نظامی، دیوان حافظ، منطقالطیر عطار نیشابوری و گلستان و بوستان سعدی را نام برد.
بر پایهٔ برآوردها، فارسی زبان ۷۰ میلیون تن در ایران، ۲۵ میلیون تن در افغانستان، ۹ میلیون تن در تاجیکستان و میان ۱۰ تا ۱۲ میلیون تن در ازبکستان است. فارسی همچنین در بحرین، عراق، پاکستان، کویت، امارات متحده عربی، قطر، روسیه، جمهوری آذربایجان، قرقیزستان، قزاقستان، ترکمنستان، چین و هند نیز دارای گویشور بومی است. با توجه به رسمی بودن فارسی در ایران، افغانستان و تاجیکستان و تسلط گویشوران دیگر زبانها بِدان بهعنوان زبان دوم، رویهمرفته میتوان شمار فارسیگویان جهان را بیش از ۱۲۰ میلیون تن برآورد کرد. فارسی همچنین پنجمین زبان پرکاربرد در محتوای وب است.
ایران
ایران بزرگترین کشور فارسیزبان جهان است. اتنولوگ جمعیت فارسیزبانان ایران در سال ۲۰۱۹ را ۷۰٬۴۰۰٬۰۰۰ نفر میداند که ۵۲٬۵۰۰٬۰۰۰ نفر از آن ها گویشور بومی این زبان هستند. بر پایهٔ نتایج سرشماری سال ۱۳۷۵ مرکز آمار ایران دربارهٔ ترکیب و چیدمان قومی و تباری مردم ایران، جمعیت و آمار فارسیزبانها نزدیک ۷۳ تا ۷۵ درصد جمعیت ایران است. این آمار نشان میدهد که ۸۲ تا ۸۳ درصد مردم به «فارسی» سخن میگویند و ۸۶ درصد از آنها تنها فارسی را میدانند.[۱۴۷]
طی پژوهشی که به سفارش شورای فرهنگ عمومی در سال ۱۳۹۱ انجام شد، فارسیزبانان بیشینه جمعیت را در ۱۳ استان تهران، البرز، اصفهان، یزد، سمنان، قم، بوشهر، فارس، مرکزی، خراسان رضوی، کرمان، هرمزگان و خراسان جنوبی میسازند و در ۷ استان خوزستان، قزوین، چهارمحال و بختیاری، همدان، گلستان، خراسان شمالی و سیستان و بلوچستان نیز اقلیت قابل توجهی بهشمار میروند.
تهران بزرگترین شهر فارسیزبان جهان است و ۹۸ درصد تهرانیها به زبان فارسی تسلط دارند. از ۱۰ شهر بزرگ و پرجمعیت فارسیزبان جهان، ۸ شهر تهران، مشهد، اصفهان، کرج، شیراز، قم، اهواز و همدان در ایران قرار دارند و تنها شهرهای کابل و دوشنبه در خارج از این کشور واقع شدهاند.
الفبای فارسی
فارسی نوین در ایران و افغانستان به الفبای فارسی نوشته میشود که یک گونه اصلاحشده از الفبای عربی و دارای چند حرف اضافی است. حدود ۲۰۰ سال پس از حمله اعراب به ایران که در ایران بدان دو قرن سکوت میگویند، خط عربی جایگزین خطهای پیشین فارسی شد. پیش از آن از خط پهلوی برای نوشتن پارسی میانه و از خط اوستایی (دین دبیره) برای نوشتن متون مذهبی، بهویژه برای اوستایی، استفاده میشد.[۲۷۳]
الفبای فارسی دارای ۳۲ حرف (۳۳ با در نظر گرفتن همزه است. برخی از واجهای فارسی دارای دو یا چند حرف در نوشتار هستند؛ برای نمونه برای واج /ز/ چهار حرف ز، ذ، ض و ظ، برای واج /س/ سه حرف س، ص و ث، برای واج /ت/ دو حرف ت و ط و همچنین برای واج /ه/ دو حرف ه و ح وجود دارد. از سویی دیگر برای واکههای کوتاه در فارسی هیچ حرفی وجود ندارد و ناگزیر از حرکتها برای نشان دادن آنها استفاده میشود که اینها یادگیری فارسی را بیش از پیش دشوار میکنند. حروف الفبای فارسی به شرح زیر میباشند:
ا ب پ ت ث ج چ ح خ د ذ ر ز ژ س ش ص ض ط ظ ع غ ف ق ک گ ل م ن و ه ی
ادبیات
جنگ نوذر و افراسیاب در شاهنامه؛ شاهنامه یکی از بزرگترین و برجستهترین سرودههای حماسی جهان است.نوشتار اصلی: ادبیات فارسی
ادبیات فارسی شامل آثار گفتاری و نوشتاری به فارسی و یکی از کهنترین ادبیاتهای جهان است. سن این ادبیات به دو و نیم هزاره میرسد. سرچشمههای آن در ایران بزرگ، شامل ایران، عراق، افغانستان، قفقاز، ترکیه و مناطقی از آسیای میانه (همچون تاجیکستان و ازبکستان) و جنوب آسیا قرار دارند که فارسی زبان بومی یا رسمی آنها بودهاست. برای نمونه، مولوی، یکی از محبوبترین شاعران فارسی، در بلخ (در افغانستان امروزی) یا وخش (در تاجیکستان امروزی)زاده شد و در قونیه (در ترکیه امروزی) در گذشت.غزنویان مناطق بزرگی را در مرکز و جنوب آسیا فتح کردند و فارسی را به عنوان زبان درباری خود برگزیدند؛[ بنابراین ادبیات فارسی افزون بر ایران، متعلق به بینالنهرین، جمهوری آذربایجان، و قفقاز، ترکیه، پاکستان، بنگلادش، هند، تاجیکستان و دیگر بخشهای آسیای میانه اشت.
ادبیات فارسی به عنوان یکی از ادبیات بزرگ بشریت توصیف شدهاست و گوته از آن به عنوان یکی از چهار رکن اصلی ادبیات جهان یاد میکند. ریشه ادبیات فارسی در آثار برجای مانده از پارسی میانه و باستان است که قدمت دومی به ۵۲۲ سال پیش از میلاد مسیح و سنگنبشته بیستون بازمیگردد.[۲۹۸] بخش عمده ادبیات فارسی از دوران پس از حمله اعراب به ایران به جا ماندهاست. پس از قدرتگیری عباسیان (۷۵۰ م)، ایرانیان به کاتبان و دیوانسالاران خلافت تبدیل شدند و به نویسندگی و شاعری نیز روی آوردند. ادبیات فارسی نو به دلایل سیاسی در خراسان و فرارود پدیدار و شکوفا شد، چرا که نخستین دودمانهای پسااسلامی همانند طاهریان و سامانیان در این مناطق مستقر بودند.
شاعران فارسی همانند فردوسی، سعدی، حافظ، عطار، نظامی، مولوی، و خیام در جهان شناخته شده و بر ادبیات بسیاری از کشورها تأثیر گذاشتهاند. در میان چهرههای شناختهشده ادبیات معاصر فارسی میتوان به صادق هدایت، محمدعلی جمالزاده، هوشنگ گلشیری و جلال آل احمد در ادبیات داستانی و شهریار، نیمایوشیج، احمد شاملو، مهدی اخوان ثالث و سهراب سپهری در شعر اشاره کرد.
شعر فارسی و نثر فارسی دو گونه اصلی در ادب فارسی هستند. شعر فارسی به صورت کنونی قدمتی بیش از ۱۱۰۰ سال دارد. این گونه شعر کاملاً موزون بوده و وزن آن بر پایهٔ ساختاری است که عروض (وزن شعر فارسی) نام دارد. در شعر فارسی بهطور سنتی سه سبک اصلی ادبی خراسانی، عراقی و هندی وجود دارد. سبک شعر به مجموعه واژگان، طرز بیان، دستور زبان و نیز محتوا و درونمایههای شعری دورههای خاص تاریخی گفته میشود که در شعر شاعران همان دوره نمود پیدا کرده و آن را از شیوه شاعری پیشینیان و آیندگان متمایز میسازد.
نثر فارسی به چهار دسته مرسل (ساده)، مسجع (آهنگین)، مصنوع (متکلف) و محاورهای (گفتاری) تقسیم میشود. چهارمقاله اثر نظامی عروضی سمرقندی و جوامع الحکایات و لوامع الروایات اثر محمد عوفی از پرآوازهترین نثرهای فارسی هستند.[۳۰۶] قابوسنامه اثر عنصرالمعالی کیکاووس زیاری، سیاستنامه اثر خواجه نظامالملک طوسی و کلیله و دمنه اثر نصرالله منشی نیز از دیگر نثرهای شناختهشده فارسی هستند.
جایگاه
زبان فارسی با اینکه یکی از پایههای اصلی هویت ایرانی است و به عنوان زبان ملی و رسمی ایران شناخته شدهاست، ولی هویتی بسیار فراتر از فلات ایران دارد. فارسی از حدود سال ۱۰۰۰ میلادی تا ۱۸۰۰، زبان میانجی بخش بزرگی از غرب، مرکز و جنوب آسیا بود.
در سال ۱۸۷۲ در نشست ادیبان و زبانشناسان اروپایی در برلین، زبانهای یونانی، فارسی، لاتین و سانسکریت به عنوان زبانهای کلاسیک جهان برگزیده شدند. بر پایهٔ تعریف، زبانی کلاسیک بهشمار میآید که یکم، باستانی باشد، دوم، ادبیات غنی داشته باشد و سوم در آخرین هزارهٔ عمر خود تغییرات اندکی کرده باشد. فارسی از نظر شمار و تنوع ضربالمثلها در میان سه زبان نخست جهان است.دامنهٔ واژگان و تنوع واژهها در فارسی همچنین بسیار بزرگ و پرمایهاست و یکی از غنیترین زبانهای جهان از نظر واژهها و دایرهٔ واژگان بهشمار میآید. در کمتر زبانی فرهنگ واژگانی چون دهخدا (در ۱۸ جلد) یا فرهنگ معین (در ۶ جلد) دیده میشود.
فارسی پس از عربی، زبان دوم جهان اسلام است و امروزه هم گروندگان به اسلام در چین و دیگر نقاط آسیا فارسی را بهعنوان زبان دوم متنهای اسلامی پس از عربی میآموزند. فارسی همچنین جزو چند زبانی است که در بسیاری از دانشگاههای اصلی جهان بهعنوان رشتهٔ تحصیلی در مقطع کارشناسی و بالاتر ارائه میشود و بسیاری از دانشگاهها نشریههایی به فارسی یا دربارهٔ آن دارند. آموزش فارسی در ۳۴۰ دانشگاه جهان انجام میپذیرد.
امروزه بجز صدها شبکه رادیویی و تلویزیونی داخلی کشورهای فارسیزبان، بسیاری از رسانههای بزرگ جهان همچون بیبیسی، صدای آمریکا، یورونیوز، دویچهوله (صدای آلمان)، رادیو فرانسه، نشنال جیوگرفیک، صدای روسیه، رادیو اسرائیل، رادیو بینالمللی چین و العربیه و غیره به زبان فارسی برنامه دارند.و دهها کانال ماهوارهای و اینترنتی به پخش برنامه به زبان فارسی مشغولند، و فارسی از زبانهای قابل انتخاب در گوگل، جیمیل و بسیاری از دیگر ابزارهای ارتباطی است.
فارسی در ایران،افغانستان (به عنوان دری)،تاجیکستان (به عنوان تاجیکی) و در جمهوری داغستان در فدراسیون روسیه (به عنوان تاتی)[از وضعیت رسمی برخوردار است. تلاشهایی برای ثبت فارسی به عنوان هفتمین زبان رسمی سازمان ملل متحد انجام شدهاست.[۳۲۲][۳۲۳]
اثرگذاریها
کشورهای دارای مکانهایی با ریشه نام فارسینوشتار اصلی: تأثیر زبان فارسی بر زبانهای دیگر
فارسی بر زبانهای بسیاری، به ویژه دیگر زبانهای هندواروپایی همانند ارمنی، اردو، بنگالی و تا حد کمتری هندی؛ زبانهای ترکی همانند ترکی عثمانی، جغتایی، تاتاری، ترکی استانبولی، ترکمنی، آذربایجانی، ازبکی، قرقیزی، قزاقی و قرهچای-بالکاری؛ زبانهای قفقاز همانند گرجی و تا حد کمتری آواری و لزگی زبانهای آفروآسیایی همانند آرامی نو، عبری و عربی، به ویژه عربی بحرانی، خلیجی و عراقی؛ زبانهای دراویدی همانند تامیلی، تلوگو و براهویی و همچنین زبانهای آسترونزیایی همانند اندونزیایی و مالایی تأثیر گذاشتهاست. فارسی از راه ترکی عثمانی تأثیر واژگانی چشمگیری بر زبانهای شرق اروپا همچون آلبانیایی، صربی، کرواتی، بلغاری و به ویژه بوسنیایی گذاشتهاست. حضور پررنگ وامواژگان فارسی را حتی تا زبان سواحلی در کنیا و تانزانیا نیز میتوان یافت. شمار وامواژههای فارسی در زبان انگلیسی ۸۱۱ واژهاست.
نام بسیاری از شهرها و کشورهای جهان دارای ریشه فارسی است. در میان کشورها نامهای بینالمللی ایران، افغانستان، تاجیکستان، ازبکستان، قزاقستان، قرقیزستان، ترکمنستان، پاکستان، ارمنستان، عراق، جمهوری آذربایجان، گرجستان، هند، چین و کرواسی دارای ریشه فارسی است. نام کشور تانزانیا نیز از ترکیب «تانگانیکا» و «زنگبار» میآید که دومی واژهای فارسی و به معنی «ساحل سیاهان» (زنگ + بار) است. نام جمهوریهای تاتارستان، داغستان و باشقیرستان در روسیه نیز دارای ریشه فارسی است. پسوند فارسی -آباد در نام بسیاری از شهرهای جهان از جمله اسلامآباد (پایتخت پاکستان)، عشقآباد (پایتخت ترکمنستان)، حیدرآباد (هند)، خرمآباد (ایران)، جلالآباد (افغانستان)، اگرآباد (بنگلادش) و فیضآباد (ترینیداد و توباگو) یافت میشود. واژه فارسی بندر نیز در نام شهرهای بسیاری در سراسر جهان از جمله بندر عباس (ایران)، بندر سری بگاوان (پایتخت برونئی)، بندر لامپونگ (اندونزی) و باند (ناحیهای در شانگهای، چین) یافت میشود. در خارج از جغرافیای فارسیزبانان نام شهرهای بسیاری از جمله بغداد (پایتخت عراق)، باکو (پایتخت جمهوری آذربایجان)، سارایوو (پایتخت بوسنی و هرزگووین)، موگادیشو (پایتخت سومالی)، آستانه (نام پیشین پایتخت قزاقستان)، قیروان (تونس)، دربند (روسیه)، نووی پازار (صربستان) و پازارجیک (بلغارستان) دارای ریشه فارسی است
+++++
دستور زبان فارسی از ویکیپدیا، دانشنامهٔ آزاد
دستور زبان نوشتار اصلی: دستور زبان فارسی
دستور زبان فارسی با دستور زبانهای دیگر زبانهای هندواروپایی همانندیهای بسیاری دارد. این زبان در دوره میانه بسیاری از ویژگیهای دستوری پیچیده خود را، از جمله جنس دستوری، از دست داد و امروزه فارسی نو از اندک زبانهای هندواروپایی بدون ساختار جنسی بهشمار میرود
اسم نوشتار اصلی: اسمهای فارسی
اسمها و ضمیرهای فارسی دارای جنس دستوری نیستند؛ گرچه در مواردی جنسیت معمولاً با تغییر کلمه متمایز میشود همانند مرغ و خروس. همه اسمها در فارسی با پسوند -ها جمع میشوند که پس از اسم میآیند و شکل آن را تغییر نمیدهند. شکلهای جمع پس از اعداد یا صفتهای زیاد یا بسیاری پدیدار نمیشوند. -ها زمانی استفاده میشود که اسم معرفه باشد و پیش از آن عدد نباشد. در زبان ادبی، برای جمع اسمهای جاندار از -ان (یا -گان، -یان و -وان) نیز استفاده میشود، ولی -ها در زبان گفتاری رایجتر است. اسمهایی که از عربی وام گرفته شدهاند، معمولاً دارای یک شکل ویژه جمع هستند و با -ات یا به صورت مکسر میآیند؛ مثلاً کتاب/کتب. اسمهای عربی نیز میتوانند نشانههای جمع فارسی را بپذیرند. پرکاربردترین شکل جمع بستگی به خود واژه دارد.
ضمیر
ضمیر واژهای است که جانشین اسم میشود. ضمایر فارسی دارای شش شخص هستند و به دو دسته گسسته و پیوسته تقسیم میشوند. فارسی یک زبان ضمیرانداز است و در آن جملات بدون نهاد هممعنی دارند و بنابراین استفاده از ضمیرهای شخصی اختیاری است.
شخص | مفرد | جمع | ||
---|---|---|---|---|
گسسته | پیوسته | گسسته | پیوسته | |
اول | من | ـَم | ما | ـِمان |
دوم | تو | ـَت | شما | ـِتان |
سوم | او/وی | ـَش | آنها/ایشان | ـِشان |
- در گویشهای شمالی فارسی تاجیکستان برای ضمیر دوم شخص مفرد به تنهایی از «شما» و برای دوم شخص جمع از «شمایان» استفاده میشود.
صفت
صفت واژهای است که به اسم افزوده میشود تا حالت یا چگونگی آن را بیان کند. اسمی که صفت آن را وصف میکند موصوف نام دارد. صفتها در فارسی معمولاً با استفاده از ساختار نقشنمای اضافه پس از اسمی که توصیف میکنند، میآیند؛ گرچه در ساختار اسم مرکب، صفتها مقدم بر اسم میآیند؛ همانند خوشبخت و سیاهچادر. صفت در شمار از موصوف پیروی نمیکند و همواره مفرد است.
در فارسی برای سنجش یک کس یا چیز با کس یا چیزی دیگر از صفت برتر با پسوند تَر و برای سنجش یک کس یا چیز با همه همنوعان آن از صفت برترین با پسوند تَرین استفاده میشود. صفتهای برتر پس از موصوف و صفتهای برترین پیش از آن پدیدار میشوند. برای صفتهای برتر واژه از کاربرد دارد.
++++
زبانهای ایرانی از ویکیپدیا، دانشنامهٔ آزاد
زبانهای ایرانی (به انگلیسی: Iranian یا Iranic languages)، یکی از شاخههای زبانهای هندوایرانی از خانواده بزرگ زبانهای هندواروپایی است و توسط مردمان ایرانی تکلم میشود. زبانهای ایرانی به چهار دوره پیشا ایرانی، ایرانی کهن، ایرانی میانه و ایرانی نو دستهبندی میشوند. منظور از اصطلاح زبانهای ایرانی یا زبانهای ایرانیتبار، گروهی از زبانها است که همگی ریشه در یک زبان باستانی به نام زبان نیا-ایرانی داشتهاند و به معنی زبانهای مرتبط با واحد سیاسی کشور امروزی ایران نیست.
در این مورد بیشتر بخوا نید در ویکی پدیا
+++++
فارسیزبانان از ویکیپدیا، دانشنامهٔ آزاد
فارسیزبانان یا پارسیزبانان به بخشی از مردمان ایرانی که زبان فارسی زبان مادریشان است گفته میشود. در زبانهای غربی به فارسیزبانان مردمان پارسی (Persian people) گفته میشود. در افغانستان واژهٔ پارسیوان برای فارسیزبانان آن کشور متداول است.
درمورد پارسی زبانان و یا مردمان پارسی زبان یا پرشین وزبان پرشین بیشتر بخوا نید در ویکی پدیا
کل جمعیت | |
---|---|
۷۸ میلیون | |
مناطق با جمعیت چشمگیر | |
ایران | ۴۹٬۳۱۲٬۲۰۰ (۵۷ درصد جمعیت کشور) – ۵۱٬۰۰۰٬۰۰۰ (۶۱ درصد جمعیت کشور)[ |
افغانستان (تخمینهای گوناگون) | ۱۷٬۰۰۰٬۰۰۰ (۵۴ درصد جمعیت کشور) – ۱۹٬۰۰۰٬۰۰۰ (۵۸ درصد جمعیت کشور)[ |
تاجیکستان | ۷٬۲۵۰٬۰۰۰ (۸۴ درصد جمعیت کشور)[ |
ازبکستان (همچنین گفته شده) | ۱٬۴۰۰٬۰۰۰ ۸٬۰۰۰٬۰۰۰[۱۱] [۱۲] |
پاکستان (همچنین گفته شده) | ۱٬۳۷۷٬۰۰۰ ۲٬۰۰۰٬۰۰۰[۱۳] [۱۴][۱۵] |
روسیه | ۱۷۰٬۰۰۰[۱۶][۱۷] |
آلمان | ۲۰۰٬۰۰۰[۱۸][۱۹] |
قطر | ۱۶۰٬۰۰۰[۲۰] |
ایالات متحده آمریکا | ۷۴۳٬۰۰۰[ |
قرقیزستان | ۴۷٬۵۰۰[۲۳] |
چین | ۴۱٬۰۲۸[۲۴] |
کانادا | ۱۷۳٬۷۶۰[۲۵][۲۶] |
امارات متحده عربی | ۴۰۰٬۰۰۰[۲۷] |
بریتانیا | ۲۷۵٬۰۰۰ + ۲۴٬۳۳۰[۲۸] |
اسرائیل | ۱۳۵٬۰۰۰[۲۹] |
فرانسه | ۶۲٬۰۰۰[۱۷] |
هند | ۶۰٬۰۰۰[۱۷] |
بحرین | ۴۸٬۰۰۰[۳۰] |
هلند | ۳۸٬۰۰۰[۱۷] |
عمان | ۲۵٬۰۰۰[۲۰] |
استرالیا | ۲۲٬۵۵۰ + ۱۹٬۲۰۰ هزاره[۳۱] |
یونان | ۲۰٬۰۰۰[۱۷] |
کویت | ۲۰٬۰۰۰[۱۷] |
کره جنوبی، ژاپن و فیلیپین | ۵۰٬۰۰۰[۱۷] |
سوئد | ۱۵٬۰۰۰[۱۷] |
ترکیه | ۳۱٬۳۹۴[۳۲] |
نیوزیلند | ۱۰٬۰۰۰ |
بلژیک | ۶٬۰۰۰[۱۷] |
نروژ | ۶٬۰۰۰[۱۷] |
ایتالیا | ۵٬۹۱۰[۳۳] |
آفریقای جنوبی | ۵٬۰۰۰[۱۷] |
فنلاند | ۲٬۰۰۰ |
زبانها | |
زبان فارسی | |
دین | |
اسلام، مزدیسنا، مسیحیت، یهودیت، بهاییت، بیدینی و آتئیسم | |
قومیتهای وابسته | |
لر، لک، کرد، آذری، مازندرانی، گیلک، تالش، اچمی، تات، ارمنی، بلوچ، تاجیک، هزاره |
++++++
دستور زبان فارسی از ویکیپدیا، دانشنامهٔ آزادبرای کتابهای دستور زبان فارسی، .
دستور زبان فارسی یا دستور زبان پارسی دستور زبان زبان فارسی است که گویشهای آن در ایران، افغانستان، ازبکستان (در سمرقند، بخارا و ولایت سرخاندریا) و تاجیکستان رایج هستند. دستور زبان فارسی با دستور زبانهای دیگر زبانهای هندواروپایی همانندی دارد. این زبان در دوره میانه بسیاری از ویژگیهای دستوری پیچیده خود را، از جمله جنس دستوری، از دست داد و امروزه فارسی نو از اندک زبانهای هندواروپایی بدون ساختار جنسی بهشمار میرود.
بیشتر بخوا نید در ویکی پدیا
+++++
++++
+++++
+++++
زبان از ویکیپدیا، دانشنامهٔ آزادبرای دیگر کاربردها،
کارکرد اصلی زبان، ایجاد ارتباط یعنی انتقال اطلاعات از شخصی به شخص دیگر است. هر سیستم ارتباطی بیهمتایی (منحصربهفردی)، یک زبان نامیده میشود. اینکه دو سیستم را باید چه مقدار با هم تفاوت داشته باشند تا زبانهای متفاوتی محسوب شوند، نمیتوان بهطور دقیق بیان کرد؛ اما بهطور کلی اگر زبان دو نفر برای یکدیگر قابل فهم نباشد، دو زبان متفاوت محسوب میشوند. دانش مطالعه و بررسی زبان، زبانشناسی نامیده میشود.
زبانها در گروههایی به نام خانواده زبانی طبقهبندی میشوند. زبانهایی که در یک خانواده، قرار میگیرند، از یک زبان مشترک، ریشه گرفتهاند. زبانهای هندواروپایی پرگویشورترین خانواده زبانی در جهان امروز است که زبان فارسی نیز به آن، تعلق دارد. خانوادههای آفریقایی-آسیایی (شامل زبانهای سامی)، زبانهای چینی-تبتی و بانتو از دیگر خانوادههای مهم زبانی هستند.
در سراسر جهان، دستکم ۷٬۱۰۲ زبان زنده، وجود دارد. در برخی از کشورها تعداد زبانهای زنده، بیشتر از دیگر کشورها است. زبان چینی با ۱٬۳۹۰٬۰۰۰٬۰۰۰ نفر گوینده، پرشمارترین زبان جهان است.
محتویات
- ۱تعریف دقیقتر
- ۲زبان انسان
- ۳زبان بینالمللی
- ۴بررسی زبان و زبانشناسی
- ۵زبان بدن
- ۶زبانهای مرده و منقرضشده
- ۷زبان براساس نظریهٔ مجموعهها
- ۸زبانهای فراساخته
- ۹جستارهای وابسته
- ۱۰پانویس
- ۱۱منابع
- ۱۲پیوند به بیرون
تعریف دقیقتر
زبان مجموعهای از نشانههای قراردادیست که در امتداد یک بعد (زمان) برای انتقال پیام استفاده میشود. منظور از امتداد یک بعد این است که هر نشانه از پس نشانهٔ دیگری به نوبت میآید. مجموعهٔ نشانهها در طول زمان مفهومی در ذهن انسان شکل میدهد. ویژگیای که خاص زبان انسان (یا آنچه بهطور اخص زبان میخوانیم) میباشد این است که کلامی را که به زبان خاص بیان شدهاست میتوان دو بار تجزیه کرد. در تجزیهٔ بار نخست کلام را میتوان به واحدهای معنایی کوچکتر—و به بیان دقیقتر از لحاظ معنایی بسیط—تجزیه کرد. به این واحدها تکواژ میگویند. در مرحلهٔ دوم هر تکواژ را میتوان به واحدهای کوچکتر آوایی تقسیم کرد که از لحاظ کاربرد آوایی بسیطاند و از نظر معنایی فاقد معنا. به این جزءهای کوچکتر واج میگویند.[۲]
مثلاً جملهٔ «بَرگ سَبز است» را میتوان در تجزیهٔ بار نخست به سه تکواژ «برگ»، «سبز» و «است» تجزیه کرد. هر کدام از این اجزا تنها یک معنی را در ذهن تداعی میکنند و با شکستن به اجزای کوچکتر فاقد معنی میشوند. پس بهاصطلاح از لحاظ معنایی بسیطاند. در تجزیهٔ دوم این اجزا را میتوان به واحدهای آوایی بسیط تقسیم کرد. مثلاً برگ را به چهار واحد (واج) ب، ــَـ ، ر و گ تجزیه کرد.
خاصیتی که زبان را از دیگر نظامهای قراردادی برای انتقال پیام متمایز میکند همین خاصیت تجزیهٔ دوگانهاست که تا حد واحدهای بدون معنا (و تکرار شونده) پیش میرود.
زبان انسان
انسان موجودی اجتماعی است و یکی از مهمترین نیازهای انسان برقراری ارتباط با همنوعان و ایجاد رابطه تفهیم و تفاهم است و زبان مهمترین ابزار این ارتباط است.
زبان مجموعهای از نشانههای قراردادی است که بهوسیله آن مقصود خود را به دیگران میرسانیم در زبانشناسی به هر واژه یک نشانه میگویند. این نشانهها صوتی یا نوشتاری یا اشارهای هستند. بدین ترتیب زبان انسان به سه بخش تقسیم میشود (سه الگوی زبانی انسان):
- زبان گفتاری: زبانی است که نشانههای آن صوتی هستند و همه از آغاز زندگی با آن آشنا میشوند و هر زبانآموزی پیش از ورود به دبستان به خوبی از مهارت سخن گفتن برخوردار است.
- زبان نوشتاری: زبانی است که نشانههای آن خطی است. این زبان پس از زبان گفتاری آموزش داده میشود.
- زبان اشاره: زبانی است که نشانههای آن اشارهای است. این زبان بیشتر برای افراد ناشنوا آموزش داده میشود.
زبان بینالمللی
زمانی رسید که مردم برای ارتباط با یکدیگر و انجام تجارت و خرید و فروش کالا به یک زبان واحد نیاز پیدا کردند و تصمیم گرفتند زبان انگلیسی را به عنوان زبان بینالمللی معرفی کنند.
به خاطر نفوذ بریتانیا و آمریکا در دنیا تصمیم بر این شد که انگلیسی را زبان واحد انتخاب کنند؛ ولی در بررسی بیشتر میتوان به این موضوع اشاره کرد که از لحاظ ساختاری، زبان انگلیسی زبانی بسیار ساده است.
هماکنون بسیاری از افراد در دنیا به زبان انگلیسی تسلط دارند و بسیاری هم در حال یادگیری این زبان هستند.
زبانهایی مانند زبان اسپرانتو مختصا برای ارتباط بینالمللی طراحی شدهاند. زبان اسپرانتو زبانی ساده، منطقی و بیطرف است.
بررسی زبان و زبانشناسی
نوشتار اصلی: زبانشناسی
دانش بررسی زبان به سدههای پیش برمیگردد و کهنترین نمونهٔ بررسی سامانمند زبان از هندوستان است. در آنجا شخصی به نام پانینی در سدهٔ ۵ پیش از میلاد به مطالعهٔ جامع و علمی زبان سانسکریت پرداخت و اصول استواری از زبانشناسی را بنیان نهاد. وی مفاهیمی مانند واج، تکواژ و غیره را سدههای پیشتر از زبانشناسان غربی درک و توصیف کرد.
در خاورمیانه، سیبویه، زبانشناس برجستهٔ ایرانی، اواخر عمرش توصیفی جامع و زبانشناسانه از زبان عربی در شاهکار خود به نام (به عربی: «الكتاب في النحو») («دستورنامه») به دست داد. وی در این کتاب نظریهٔ آواشناسی و واجشناسی ویژهای پدیدآورد.
در غرب، پیشرفت دانش ریاضیات و دیگر سیستمهای مشخص در سدهٔ بیستم میلادی منجر به کوشش دانشوران در مطالعهٔ علمی زبان به عنوان یک «نشانهٔ معنائی» شد. این کوششها به پیدایش رشتهای از دانش به نام زبانشناسی انجامید که بنیانگذار آن فردینان دو سوسور است.
نوام چامسکی از زبانشناسانیست که نظریاتش انقلابی در این رشته به وجود آوردند. او معتقدست اصول و خصوصیات زبان در انسان ذاتی و «بهطور ارثی برنامهریزی شده» است و محیط پیرامون کودک تنها نقش محرک را برای یادگیری زبان مادری ایفا میکند. کودک مجموعهٔ محدودی از اطلاعات را از محیط زبانی خویش میگیرد و خود قادرست ترکیبات جدیدی بسازد. نظریهپردازان پیشتر معتقد بودند زبان مادری تنها از راه شنیدن گفتار اطرافیان و به صورت اکتسابی وارد مغز کودک میشود.[۳]
زبان بدن
نوشتار اصلی: زبان بدن
به انتقال پیامهای غیر زبانی میان افراد که توسط اعضای بدن و حرکات صورت انجام میگیرد زبان بدن (Body language) میگویند.
زبانهای مرده و منقرضشده
بر اساس برخی از تعاریف، زبان منقرضشده به زبانی گفته میشود که دیگر هیچ گویشوری ندارد، درحالیکه زبان مرده زبانیست که دیگر کسی آن را به عنوان زبان اصلی خود صحبت نمیکند.
زبان براساس نظریهٔ مجموعهها
مقالهٔ اصلی: زبانهای صوری
در تئوری محاسبات زبان به یک مجموعهٔ رشتهها بر روی یک الفبا گفته میشود. منظور از الفبا مجموعهای از نمادهای زبانست، و عبارت «یک رشته بر روی الفبا» به یک توالی متناهی از سمبلهای الفبا اشاره دارد.
زبانهای فراساخته
برخی از افراد یا گروهها، به خاطر دلایل شخصی، کاربردی، ایدئولوژیکی یا برای آزمایش، زبانهای فراساخته (مصنوعی) خود را پدیدآوردهاند. زبانهای کمکی فرامرزی (بینالمللی) اغلب زبانهای فراساختهای هستند که سعی شدهاست سادهتر از زبانهای طبیعی باشند. سایر زبانهای فراساخته به گونهای ایجاد شدهاند که منطقیتر از زبانهای طبیعی باشند؛ از نمونههای مشهور این زبانها زبان لژبن (Lojban) است.
برخی از نویسندگان، از جمله تالکین با هدفهایی چون ادبیات، هنر یا دلایل شخصی زبانهای تفننی آفریدهاند. در سالهای اخیر طرفداران مجموعه تلویزیونی پیشتازان فضا زبان نژاد کلینگان (Klingon)، که دارای دستور زبان و واژگان ویژه خود است را گسترش دادهاند.
زبان اسپرانتو نیز زبانی علمی یا فراساخته است. این زبان توسط لودویک لازاروس زامنهوف ساخته شد. اسپرانتو به علت ساختار علمی و آسان خود مورد توجه متفکران و دانشمندان با ملیّتهای گوناگون قرار گرفته و به خاطر ویژگیهای منحصربهفرد آن، سازمان علمی، فرهنگی و تربیتی سازمان ملل متحد (یونسکو) در سال ۱۹۵۴ (میلادی) به اتفاق آرا آن را به عنوان زبان بینالمللی و بیطرف به رسمیت شناخت و آموزش اسپرانتو را به تمامی کشورهای عضو خود توصیه کرد.
جستارهای وابسته
- زبان انگلیسی
- زبان پیامکی
- خانوادههای زبانی جهان
- خط
- رشد زبان
- زبانشناسی
- زبانشناسی تاریخی
- زبانهای ابداعی، اختراعی، فراساخته یا مصنوعی
- ضربالمثل
- فهرست زبانهای جهان
- زبان اشاره
- حقوق زبانی
++++++
زبان فارسی از ویکیگفتاورد
زبان فارسی یکی از زبانهای هندواروپایی در شاخهٔ زبانهای ایرانی جنوب غربی است که در کشورهای ایران، افغانستان، تاجیکستان و ازبکستان به آن سخن میگویند.
«زبان و خط رسمی و مشترک مردم ایران فارسی است. اسناد و مکاتبات و متون رسمی و کتب درسی باید با این زبان و خط باشد ولی استفاده از زبانهای محلی و قومی در مطبوعات و رسانههای گروهی و تدریس ادبیات آنها در مدارس، در کنار زبان فارسی آزاد است.»
+++++
نقش زبان فارسی در یکپارچگی و وحدت ملی ایران
نوع مقاله : مقاله پژوهشی نویسنده مرتضی فلاح
استادیار گروه زبان و ادبیات فارسی دانشگاه یزد
چکیده
ایران به دلیل موقعیت خاص طبیعی و جغرافیایی و سیاسی خود، از سپیده دمان تاریخ تاکنون، حوادث پرشماری را از سر گذرانده است. آنچه البته این کشور دیرینه سال را در برابر هجومها و ایلغارهای گسترده همچنان پا برجا نگه داشته، هویت ملی و ایرانی آن بوده است؛ هویتی که در قالب زبان پارسی بالیده و خود را نموده است. این زبان چه در آن روزگارانی که کورش و داریوش بدان سخن می گفتند و اعلامیه ها و منشورها و فرمانهای خویش را بر پیشانی صخرهها و ستونها حک میکردند و چه آن زمان که فردوسی بزرگ، حماسه سترگ خود را با آن میسرود تا ریشهها و علایق ملی و فرهنگی را با آن نیرو بخشد و خودشناسی و خود باوری را به ایرانیان نشان دهد، چه هنگامی که مولوی، آفریننده بزرگ ادب عرفانی ایران و جهان آثار خود را با آن سرود، تا اصالت دینی و عرفانی را به مردم بیاموزد و چه هنگامی که سعدی و حافظ شیراز ماندگارترین آثار ادبی خود را با آن نوشتند، همیشه و همواره نقش اصلی و ویژهای در پایداری و حیات قوم ایرانی و وحدت ملی بازی کرده و میکند. در حقیقت زبان فارسی همیشه چون حلقهای مرئی و نامرئی، هویت ملی ایرانیان و اقوام آن را به یکدیگر پیوند داده و اکنون نیز همچنان عامل اصلی وحدت ملی ایرانیان است. در این مقاله به نقش شعر شاعران بزرگ زبان فارسی- که گاه زبان مادری آنان نیز غیرفارسی است- در حفظ و حراست از این میراث پرارج و ماندگار و تلاش آنان برای پاسداشت هویت ایرانی و زبان فارسی اشاراتی خواهیم نمود.
++++
+++++
زبان انگلیسی از ویکیپدیا، دانشنامهٔ آزاد
انگلیسی (از فرانسوی: Anglais) (به انگلیسی: English، تلفظ: /ˈɪŋɡlɪʃ/) یکی از زبانهای هندواروپایی از شاخهٔ زبانهای ژرمنی غربی است که اولین بار در انگلستان در عهد آنگلوساکسونها مورد استفاده قرار گرفت و انگلیسی باستان شکل گرفت. بعدها پس از تهاجم سزار به بریتانیا و سپس حمله نرمنها به انگلستان، انگلیسی میانه شکل گرفت و بعدها با تبدیل انگلستان به پادشاهی متحد و سپس امپراتوری بریتانیا، توسط مستعمرهسازی در نقاط و قارههای گوناگون و تشکیل بزرگترین امپراتوری جهان، و سپس دستاوردهای ایالات متحده آمریکا در عرصههای نظامی، اقتصادی، سیاسی و فرهنگی و ویژگی سادگی دستور زبانش موجب شد تا در نهایت، انگلیسی نو به یک زبان میانجی در جهان تبدیل شود.
انگلیسی در انگلستان و جنوب شرقی اسکاتلند تکامل یافت. از دیگر زبانهای ژرمنی میتوان به آلمانی، هلندی، دانمارکی، سوئدی و نروژی اشاره کرد. امروزه نزدیک به نیمی از مجموعه واژگان و دستور زبان انگلیسی از زبانهای ژرمنی و نیمی دیگر را وامواژه تشکیل میدهد که بیشتر آنها از زبانهای لاتین، فرانسوی، بخشی از یونانی و دیگر زبانها وارد انگلیسی شدهاند. انگلیسی باستان شباهت بسیار زیادی به آلمانی باستان داشت؛ چون انگلیسیزبانها، بیشتر، از ژرمنها بودند که از آلمان وارد بریتانیا شدند و به نوعی زبان آلمانی را میتوان مادر زبان انگلیسی دانست. به دلیل نقش و نیروی بالای بریتانیا در گسترههای نیروی نظامی، اقتصاد، علم، سیاست و فرهنگ بر جهان پس از قرن هجدهم و مخصوصاً ایالات متحده آمریکا از سدهٔ بیستم میلادی به این سو، زبان انگلیسی در سطح جهان گسترش یافته و به عنوان زبان بینالمللی، زبانمادری، زبان دوم، زبان خارجه و زبان میانجی در بسیاری از کشورهای جهان کاربرد پیدا کردهاست.
انگلیسی به عنوان زبان مادری در کشورهای آنگلوسفر (انگلستان، آمریکا، کانادا، استرالیا و نیوزلند) و ایرلند، آفریقای جنوبی، غنا، نیجریه، زیمبابوِی، باتسوانا و بسیاری کشورهای دیگر کاربرد دارد. همچنین زبان دوم برخی کشورها مانند هند، پاکستان، قطر، بحرین، سودان و غیره است. انگلیسی پرتکلم و شناختهترین زبان جهان است اما برپایه کشورهای زبان مادری امروزه از نظر تعداد گویشوَر، پس از زبانهای چینی و اسپانیایی، سومین زبان جهان است. تعداد کسانی که زبان مادریشان انگلیسی است امروزه بیش از ۳۸۰ میلیون نفر است. انگلیسی در بسیاری از کشورها زبان میانجی است و مهمترین زبان دنیا در زمینههای سیاست، اقتصاد، صنعت، فرهنگ و علم در روابط بینالملل بهشمار میآید. این زبان جزو زبانهای رسمی سازمان ملل متحد است و نظام آموزشی بیشتر کشورها مشغول به تدریس آن هستند
انگلیسی امروزی
نوشتار اصلی: انگلیسی نو
انگلیسی نو با تجدیدنظر اساسی در دستگاه واژگانی و دستوری خود به زبانی بسیار سادهتر از نظر دستوری بدل شده و به سبب وامگیری بیحد و مرز از واژگان لاتینی و فرانسه و سپس یونانی، بخش عمدهای از واژگان کهن آنگلوساکسون خود از ریشهٔ ژرمنی را وانهاده و بر روی هم نسبت به زبان آلمانی، از همه جهت (آوایی، واژگانی، دستوری) چهرهٔ دیگری یافتهاست. در انگلیسی نو نه تنها اسم، که فعل و حرف و نیز بخش عمدهٔ حالتهای صرفی خود را از دست دادهاند و از یک زبان صرفی ترکیبگر به زبانی در اساس تحلیلی بدل شدهاست
تأثیر زبان انگلیسی بر دیگر زبانها
زبانهای انگلیسی، فرانسوی، اسپانیایی، روسی، چینی و عربی بیشترین و پر استفادهترین زبانهای جهان هستند که همگی آنها تحت نفوذ گسترده و غیرقابل انکار وامواژههای بسیاری از زبان انگلیسی هستند. واژههای زیادی از زبان انگلیسی به تمامی زبانهای جهان راه یافتهاست. واژههای زیادی هر سال به زبان انگلیسی اضافه میشوند و استفاده از انگلیسی در رسانهها و مشاغل رو به افزایش است.
همچنین واژههای بسیار زیادی از زبان انگلیسی در فارسی وجود دارد. «فهرست وامواژههای انگلیسی در فارسی»
مقالات انگلیسی
درصد وبگاههای اینترنتی از زبانهاویکیپدیاهای مختلف دربرابر ویکیپدیای انگلیسی – آمار سال ۲۰۱۹
یکی از خصوصیات زبان بینالمللی انگلیسی وجود مقالات و کتابهای علمی بسیار زیادش است. بسیاری از مقالات به زبان انگلیسی نوشته میشوند و بعد به زبانهای دیگر ترجمه میشوند. همچنین بزرگترین دانشنامه در جهان ویکیپدیای انگلیسی با ۶٬۲۸۳٬۴۴۹ مقاله است.
معتبرترین دانشگاههای جهان
نوشتار اصلی: رتبهبندی دانشگاههای جهان
زبان انگلیسی نقش بسیار برجستهای در آموزش را ایفا میکند. اکثر دانشگاههای معتبر جهان در کشورهای ایالات متحده و انگلستان قرار دارند.
- دانشگاه هاروارد
- دانشگاه استنفورد
- ام آی تی
- کالیفرنیا، برکلی
- دانشگاه کمبریج
- دانشگاه پرینستون
- دانشگاه کلمبیا
- مؤسسه فناوری کالیفرنیا
- دانشگاه آکسفورد
- دانشگاه شیکاگو
- دانشگاه ییل
- دانشگاه کُرنل
- دانشگاه کالیفرنیا، لس آنجلس
- دانشگاه جانز هاپکینز
- دانشگاه واشینگتن
- کالج دانشگاهی لندن
بزرگترین کتابخانههای جهان
نوشتار اصلی: فهرست بزرگترین کتابخانهها
اکثر کتابخانههای بزرگ جهان، در کشورهای ایالات متحده و انگلستان قرار دارند که کتابهای موجود، به زبان انگلیسی نوشته شدهاند.
- کتابخانه بریتانیا
- کتابخانه کنگره
- کتابخانه عمومی نیویورک
- کتابخانه عمومی بوستون
- کتابخانه دانشگاه هاروارد
- کتابخانه دانشگاه ییل
انگلیسی در علوم مختلف
ریاضی نوشتار اصلی: ریاضی
نوشتن اعداد در ریاضی براساس الفبای لاتین از چپ به راست صورت میگیرد. همچنین تمامی نامگذاریها برای متغیرها از الفبای انگلیسی استفاده میشود.
علوم رایانه نوشتار اصلی: علوم رایانه
شامل علوم مختلف پیرامون رایانهها است. زبان انگلیسی به عنوان زبان پیشفرض (default) در سیستم عاملها، زبانهای برنامهنویسی، موتورهای بازیسازی، وبگاهها، نرمافزارها و سختافزارها است و اکثر منابع بروز نیز به زبان انگلیسی انتشار میابند و بعد وارد زبانهای دیگر میشوند. همچنین اکثر کارآفرینان و برنامه نویسان مطرح جهان، از کشورهای آنگلوسفر بوده یا بعنوان زبان دوم، به زبان انگلیسی مسلط اند. اکثر شرکتهای مهم علوم رایانه در کشور ایالات متحده هستند و مبنای زبان آنها، انگلیسی است. حتی شرکتهایی در کشورهای غیرانگلیسی زبان نیز، برند تجاری و محصول خود را به زبان انگلیسی ارائه میدهند. همچنین اکثر دورهها، وبگاههای آموزشی و تالارهای گفتگو قدرتمند در زمینه آموزش علوم مختلف رایانه، به زبان انگلیسی اند. منابع آموزشی فارسی، حجم بسیار کمی نسبت به زبان انگلیسی دارند. اکثر ویدئوهای مربوط به علوم رایانه در وبگاه یوتیوب، توسط یوتیوبرهای هندی با لهجه انگلیسی هندی تولید میشوند. همچنین در آمار تعداد بازدیدها و دنبال کنندگان یوتیوب برپایه کشورها، هند بعداز ایالات متحده؛ جایگاه دوم را داراست.
اقتصاد نوشتار اصلی: اقتصاد
اقتصاد در قرن بیست و یکم بشدت در هم تنیده شده و بازارهای چندملیتی بوجود آمدهاند. اکثر برندها و محصولات، از زبان انگلیسی پیروی میکنند تا محصولاتشان جنبه جهانی داشته باشد. برندهای زیادی از زبان انگلیسی در نام تجاری استفاده میکنند. محصولات مختلف بیشماری دارای توضیحاتی به زبان انگلیسی هستند تا بتوانند با هر مشتری فارغ از مرزهای زبانی، ارتباط برقرار کنند.
سیاست نوشتار اصلی: سیاست
سیاستمداران کشورهای دموکراتیک در جهان برای داشتن دیپلماسی با کشورهای مختلف، به زبان انگلیسی مسلط هستند.[۶۷][۶۸]
ستارهشناسی نوشتار اصلی: اخترشناسی
به علت پیشرفتهای ایالات متحده و کانادا در ستارهشناسی، منابع متعددی به زبان انگلیسی در ستارهشناسی وجود دارد. شرکتهای ناسا، اسپیس ایکس، بلو ارجین، بوئینگ، اداره ملی اقیانوسی و جوی، آژانس فضایی کانادا و لاکهید مارتین پایگاههای قدرتمندی در توسعه علم ستارهشناسی هستند.
زبان انگلیسی در ایران
زبان انگلیسی در ایران ابتدا در دوران پهلوی مورد توجه قرار گرفت. محمدرضا شاه به عنوان پادشاه ایران؛ به زبان انگلیسی نیز مسلط بود. کشور ایران در طول سالهای پس از انقلاب با پذیرفتن اهمیت دانش زبان انگلیسی در توسعه، آموزش زبان دوم را از سنین پایه در مدارس آغاز کردهاست و هماکنون از مقطع متوسطه اول تا پایان تحصیلات دانشگاهی زبان انگلیسی در کلاسها تدریس میشود. در آموزش پرورش جمهوری اسلامی ایران، زبان انگلیسی نیز در برنامههای درسی دانشآموزان قرار گرفتهاست. اما میزان بهرهوری آن در مقابل میزان نیاز دانشآموزان یکسان نبودهاست. خبرهایی از کمیسیون فرهنگی جمهوری اسلامی منتشر شدهاست که زبان بینالمللی انگلیسی یک مشکل فرهنگی-اسلامی است و باید از مدارس دولتی ایران حذف شوند و آموزش زبان باید توسط کلاسهای زبان باشد. این در حالی است که کشورهای عقبتر از ایران از نظر علمی و اقتصادی، مهارت گفتاری و نوشتاری زبان انگلیسی توسعه یافته تر دارند و در آموزش این زبان به پیشرفت دست یافتهاند. با پیشرفت فناوری هنوز هم توان مردم ایرانی را به آن حد نرسانده که برای پیشرفت در کار و زندگی بتوانند از مهارت گفتاری و نوشتاری زبان انگلیسی بهره گیرند.
در این مورد بیشتر بخوا نید در ویکی پدیا
+++++
+++++
+++++
Smart Learning Language
Best 100 Language Learning Books, EBooks, Information, Software, Games And Online Courses, Plus Lots Of Promotional Contents Free For All Visitors
++++
فهرست زبانها بر پایه مجموع تعداد سخنوران از ویکیپدیا، دانشنامهٔ آزاد
در این فهرست مجموع جمعیت کسانی که از زبان به عنوان زبان اول یا زبان دوم خود استفاده میکنند، محاسبه شدهاست.
فهرست زبانها بر پایه جمعیت سخنگویان بومی از ویکیپدیا، دانشنامهٔ آزادپراکندگی خانواده زبانها
در اینجا فهرست زبانها بر پایه جمعیت سخنگویان بومی ارائه شدهاست. زبان بومی یا زبان مادری به نخستین زبان یا زبانهایی گفته میشود که کودک سخن گفتن به آن را یادمیگیرد یا آن را پیش از سن بحرانی میآموزد
+++++
فهرست مهارت انگلیسی ئیاف از ویکیپدیا، دانشنامهٔ آزاد
فهرست مهارت انگلیسی ئیاف (به انگلیسی: EF English Proficiency Index)، یا EF EPI، رتبهبندی مهارت انگلیسی ئیاف) کوشش میکند تا کشورهای جهان را بر اساس متوسط مهارتهای زبان انگلیسی رتبهبندی کند. این کار با کمک بزرگسالانی که آزمون ئیاف را داشتند، انجام میشود. این فهرست، محصولی از ئیاف، یک شرکت آموزشی فرامرزی است. آخرین گزارش در سال ۲۰۱۹ میلادی منتشر شد.
++++
70 فایده و دلیل برای آموختن زبان و زبان دوم یا زبانی دیگر ( این مطالب به انگیسی است )
https://universeofmemory.com/benefits-of-language-learning/
بر پایه کشور
2019 Rank | Country | 2019 Score | 2019 Proficiency Band |
---|---|---|---|
1 | هلند | 70.27 | Very High Proficiency |
2 | سوئد | 68.74 | Very High Proficiency |
3 | نروژ | 67.93 | Very High Proficiency |
4 | دانمارک | 67.87 | Very High Proficiency |
5 | سنگاپور | 66.82 | Very High Proficiency |
6 | آفریقای جنوبی | 65.38 | Very High Proficiency |
7 | فنلاند | 65.34 | Very High Proficiency |
8 | اتریش | 64.11 | Very High Proficiency |
9 | لوکزامبورگ | 64.03 | Very High Proficiency |
10 | آلمان | 63.77 | Very High Proficiency |
11 | لهستان | 63.76 | Very High Proficiency |
12 | پرتغال | 63.14 | Very High Proficiency |
13 | بلژیک | 63.09 | Very High Proficiency |
14 | کرواسی | 63.07 | Very High Proficiency |
15 | مجارستان | 61.86 | High Proficiency |
16 | رومانی | 61.36 | High Proficiency |
17 | صربستان | 61.30 | High Proficiency |
18 | کنیا | 60.51 | High Proficiency |
19 | سوئیس | 60.23 | High Proficiency |
20 | فیلیپین | 60.14 | High Proficiency |
21 | لیتوانی | 60.11 | High Proficiency |
22 | یونان | 59.87 | High Proficiency |
23 | جمهوری چک | 59.30 | High Proficiency |
24 | بلغارستان | 58.97 | High Proficiency |
25 | اسلواکی | 58.82 | High Proficiency |
26 | مالزی | 58.55 | High Proficiency |
27 | آرژانتین | 58.38 | High Proficiency |
28 | استونی | 58.29 | High Proficiency |
29 | نیجریه | 58.26 | High Proficiency |
30 | کاستاریکا | 57.38 | Moderate Proficiency |
31 | فرانسه | 57.25 | Moderate Proficiency |
32 | لتونی | 56.85 | Moderate Proficiency |
33 | هنگ کنگ | 55.63 | Moderate Proficiency |
34 | هند | 55.49 | Moderate Proficiency |
35 | اسپانیا | 55.46 | Moderate Proficiency |
36 | ایتالیا | 55.31 | Moderate Proficiency |
37 | کره جنوبی | 55.04 | Moderate Proficiency |
38 | تایوان | 54.18 | Moderate Proficiency |
39 | اروگوئه | 54.08 | Moderate Proficiency |
40 | چین | 53.44 | Moderate Proficiency |
41 | ماکائو | 53.34 | Moderate Proficiency |
42 | شیلی | 52.89 | Moderate Proficiency |
43 | کوبا | 52.70 | Moderate Proficiency |
44 | جمهوری دومینیکن | 52.58 | Moderate Proficiency |
45 | پاراگوئه | 52.51 | Moderate Proficiency |
46 | گواتمالا | 52.50 | Moderate Proficiency |
47 | بلاروس | 52.39 | Low Proficiency |
48 | روسیه | 52.14 | Low Proficiency |
49 | اوکراین | 52.13 | Low Proficiency |
50 | آلبانی | 51.99 | Low Proficiency |
51 | بولیوی | 51.64 | Low Proficiency |
52 | ویتنام | 51.57 | Low Proficiency |
53 | ژاپن | 51.51 | Low Proficiency |
54 | پاکستان | 51.41 | Low Proficiency |
55 | بحرین | 50.92 | Low Proficiency |
56 | گرجستان | 50.62 | Low Proficiency |
57 | هندوراس | 50.53 | Low Proficiency |
58 | پرو | 50.22 | Low Proficiency |
59 | برزیل | 50.10 | Low Proficiency |
60 | السالوادور | 50.09 | Low Proficiency |
61 | اندونزی | 50.06 | Low Proficiency |
62 | نیکاراگوئه | 49.89 | Low Proficiency |
63 | اتیوپی | 49.64 | Low Proficiency |
64 | پاناما | 49.60 | Low Proficiency |
65 | تونس | 49.04 | Low Proficiency |
66 | نپال | 49.00 | Low Proficiency |
67 | مکزیک | 48.99 | Low Proficiency |
68 | کلمبیا | 48.75 | Low Proficiency |
69 | ایران | 48.69 | Low Proficiency |
70 | امارات متحده عربی | 48.19 | Very Low Proficiency |
71 | بنگلادش | 48.11 | Very Low Proficiency |
72 | مالدیو | 48.02 | Very Low Proficiency |
73 | ونزوئلا | 47.81 | Very Low Proficiency |
74 | تایلند | 47.61 | Very Low Proficiency |
75 | اردن | 47.21 | Very Low Proficiency |
76 | مراکش | 47.19 | Very Low Proficiency |
77 | مصر | 47.11 | Very Low Proficiency |
78 | سریلانکا | 47.10 | Very Low Proficiency |
79 | ترکیه | 46.81 | Very Low Proficiency |
80 | قطر | 46.79 | Very Low Proficiency |
81 | اکوادور | 46.57 | Very Low Proficiency |
82 | سوریه | 46.36 | Very Low Proficiency |
83 | کامرون | 46.28 | Very Low Proficiency |
84 | کویت | 46.22 | Very Low Proficiency |
85 | جمهوری آذربایجان | 46.13 | Very Low Proficiency |
86 | میانمار | 46.00 | Very Low Proficiency |
87 | سودان | 45.94 | Very Low Proficiency |
88 | مغولستان | 45.56 | Very Low Proficiency |
89 | افغانستان | 45.36 | Very Low Proficiency |
90 | الجزایر | 45.28 | Very Low Proficiency |
91 | آنگولا | 44.54 | Very Low Proficiency |
92 | عمان | 44.39 | Very Low Proficiency |
93 | قزاقستان | 43.83 | Very Low Proficiency |
94 | کامبوج | 43.78 | Very Low Proficiency |
95 | ازبکستان | 43.18 | Very Low Proficiency |
96 | ساحل عاج | 42.41 | Very Low Proficiency |
97 | عراق | 42.39 | Very Low Proficiency |
98 | عربستان سعودی | 41.60 | Very Low Proficiency |
99 | قرقیزستان | 41.51 | Very Low Proficiency |
100 | لیبی | 40.87 | Very Low Proficiency |
منابع
+++++
++++++
Wiktionary:Frequency Lists From 100 Words To 100/000 Words In English And 100 Other Languages
Counting Words And Lemmas: The Following Frequency Lists Count Distinct Orthographic Words, Including Inflected And Some Capitalised Forms. For Example, The Verb “To Be” Is Represented By “Is”, “Are”, “Were”, And So On.
TV And Movie Scripts
Most Common Words In TV And Movie Scripts: Here Are Frequency Lists Comparable To The Gutenberg Ones, But Based On 29,213,800 Words From TV And Movie Scripts And Transcripts.
Here’s A Fuller Explanation Of How The List Was Generated And Its Limitations: Wiktionary:Frequency Lists/TV/2006/Explanation.
Here Are The Top Hundred Words (From TV Scripts) In Alphabetical Order:A · About · All · And · Are · As · At · Back · Be · Because · Been · But · Can · Can’t · Come · Could · Did · Didn’t · Do · Don’t · For · From · Get · Go · Going · Good · Got · Had · Have · He · Her · Here · He’s · Hey · Him · His · How · I · If · I’ll · I’m · In · Is · It · It’s · Just · Know · Like · Look · Me · Mean · My · No · Not · Now · Of · Oh · OK · Okay · On · One · Or · Out · Really · Right · Say · See · She · So · Some · Something · Tell · That · That’s · The · Then · There · They · Think · This · Time · To · Up · Want · Was · We · Well · Were · What · When · Who · Why · Will · With · Would · Yeah · Yes · You · Your · You’re1000 English Words With Examples, Sentences And English Speaking Practice. Learn 86% Of EnglishLearn English Quickly
Learn 1000 English Words And You Will Understand 85.5% Of The English Language. I Will Walk You Through Each Word And Give You Examples And Sentences So You Can Follow Along And Improve Your Conversation, Pronunciation, Speaking, Comprehension And Much More
Here They Are In Frequency Order:1-1000 · 1001-2000 · 2001-3000 · 3001-4000 · 4001-5000 · 5001-6000 · 6001-7000 · 7001-8000 · 8001-9000 · 9001-10000Top 1,000 Words Cover 85.5% Of All Words (24,981,922/29,213,800).Top 10,000 Words Cover 97.2% Of All Words (28,398,152/29,213,800).
From The 10,000th To The 40,000th :10001-12000 · 12001-14000 · 14001-16000 · 16001-18000 · 18001-20000 · 20001-22000 · 22001-24000 · 24001-26000 · 26001-28000 · 28001-30000 · 30001-32000 · 32001-34000 · 34001-36000 · 36001-38000 · 38001-4000040001
These Wikified Terms Can Be Copied To Other Language Wiktionaries; This Is What They Are Intended For. If You Do, Please Add An Interwiki Link Onto The Page Here.
Frequency Lists As Of 2006-04-16:
- Wiktionary:Frequency Lists/PG/2006/04/1-10000
- Wiktionary:Frequency Lists/PG/2006/04/10001-20000
- Wiktionary:Frequency Lists/PG/2006/04/20001-30000
- Wiktionary:Frequency Lists/PG/2006/04/30001-40000
Frequency Lists As Of 2005-10-10:
- Wiktionary:Frequency Lists/PG/2005/10/1-10000
- The List Divided By Thousand Words: 1-1000 ·
1001-2000 · 2001-3000 · 3001-4000 · 4001-5000 · 5001-6000 · 6001-7000 · 7001-8000 · 8001-9000 · 9001-10000
Frequency Lists As Of 2005-08-16:
- Wiktionary:Frequency Lists/PG/2005/08/1-10000
- Wiktionary:Frequency Lists/PG/2005/08/10001-20000
- Wiktionary:Frequency Lists/PG/2005/08/20001-30000
- Wiktionary:Frequency Lists/PG/2005/08/30001-40000
- Wiktionary:Frequency Lists/PG/2005/08/40001-50000
- Wiktionary:Frequency Lists/PG/2005/08/50001-60000
- Wiktionary:Frequency Lists/PG/2005/08/60001-70000
- Wiktionary:Frequency Lists/PG/2005/08/70001-80000
- Wiktionary:Frequency Lists/PG/2005/08/80001-90000
- Wiktionary:Frequency Lists/PG/2005/08/90001-100000
- Approximately 24,197 Files, 1,712,082,956 Words, 70,756.0 Average Words Per File, From Which Were Gleaned About 9,053,310 Unique “Words”.
+
Www.Globish.Com › Page=About_globish
The New E-Book Globish The World Over, Observes How A Billion People Are In Need Of A Consistent Language To Do Business Across The Globe, Describes How …
Globish From Wikipedia Https://Wiki2.Org/En/Globish_(Nerri%C3%A8re)
Globish Is A Name For A Subset Of The English Language Formalized In 2004 By Jean-Paul Nerrière. It Uses A Subset Of Standard English Grammar And A List Of 1500 English Words. Nerrière Claims It Is “Not A Language” In And Of Itself, But Rather It Is The Common Ground That Non-Native English Speakers Adopt In The Context Of International Business.Globish The World Over In “Globish The World Over” Jean-Paul Nerrière Discusses The Real English That Most Of The World Is Using. For ESL Students And Teachers From All Cultures, Plus Businesses That Are “Going Global.” Globish1
+++++
==========
++++++++++++
What Will The English Language Be Like In 100 Years?
++++++++++
++++++++++
++++++
نمونه های حروف الفبای چند زبان
Examples Of Alphabets And Their Letters
Venn Diagram Of Letters In The Greek, Cyrillic And Latin Alphabets. Certain Letters Appear In Two Or More Of These Alphabets, Although They May Not Represent The Same Sound.
Worldwide There Are Many Alphabets Used At Present, With Arabic, Cyrillic, And Latin In Widest Use. The Following Alphabets, Abjads, And Individual Letters Are Discussed In Related Articles. Each Represents A Different Script:
Example Alphabet | Letters In Example Alphabet |
---|---|
Assamese Alphabet | অ, আ, ই, ঈ, উ, ঊ, ঋ, এ, ঐ, ও, ঔ, ক, খ, গ, ঘ, ঙ, চ, ছ, জ, ঝ, ঞ, ট, ঠ, ড, ঢ, ণ, ত, থ, দ, ধ, ন, প, ফ, ব, ভ, ম, য, ৰ, ল, ৱ, শ, ষ, স, হ,ক্ষ, ড়, ঢ়, য়, ৎ, ং, ঃ, ঁ |
Arabic Alphabet | (Alphabetical From Right To Left) ﺍ, ﺏ, ﺕ, ﺙ, ﺝ, ﺡ, ﺥ, ﺩ, ﺫ, ﺭ, ﺯ, ﺱ, ﺵ, ﺹ, ﺽ, ﻁ, ﻅ, ﻉ, ﻍ, ﻑ, ﻕ, ﻙ, ﻝ, ﻡ, ﻥ, هـ, ﻭ, ﻱ |
Armenian Alphabet | Ա, Բ, Գ, Դ, Ե, Զ, Է, Ը, Թ, Ժ, Ի, Լ, Խ, Ծ, Կ, Հ, Ձ, Ղ, Ճ, Մ, Յ, Ն, Շ, Ո, Չ, Պ, Ջ, Ռ, Ս, Վ, Տ, Ր, Ց, Ւ, Փ, Ք, Օ, Ֆ |
Syriac Alphabet | (Alphabetical From Right To Left) ܐ, ܒ, ܓ, ܕ, ܗ, ܘ, ܙ, ܚ, ܛ, ܝ, ܟܟ, ܠ, ܡܡ, ܢܢ, ܣ, ܥ, ܦ, ܨ, ܩ, ܪ, ܫ, ܬ |
Cyrillic Script | А, Б, В, Г, Д, Е, Ё, Ж, З, И, Й, К, Л, М, Н, О, П, Р, С, Т, У, Ф, Х, Ц, Ч, Ш, Щ, Ъ, Ы, Ь, Э, Ю, Я |
Georgian Script | ა, ბ, გ, დ, ე, ვ, ზ, თ, ი, კ, ლ, მ, ნ, ო, პ, ჟ, რ, ს, ტ, უ, ფ, ქ, ღ, ყ, შ, ჩ, ც, ძ, წ, ჭ, ხ, ჯ, ჰ |
Greek Alphabet | Α, Β, Γ, Δ, Ε, Ζ, Η, Θ, Ι, Κ, Λ, Μ, Ν, Ξ, Ο, Π, Ρ, Σ, Τ, Υ, Φ, Χ, Ψ, Ω |
Hebrew Alphabet | (Alphabetical From Right To Left) א, ב, ג, ד, ה, ו, ז, ח, ט, י, כ, ל, מ, נ, ס, ע, פ, צ, ק, ר, ש, ת |
Latin Alphabet | A, B, C, D, E, F, G, H, I, J, K, L, M, N, O, P, Q, R, S, T, U, V, W, X, Y, Z, & |
Hangul | ㄱ ㄲ ㄴ ㄷ ㄸ ㄹ ㅁ ㅂ ㅃ ㅅ ㅆ ㅇ ㅈ ㅉ ㅊ ㅋ ㅌ ㅍ ㅎ ㅏ ㅐ ㅑ ㅒ ㅓ ㅔ ㅕ ㅖ ㅗ ㅘ ㅙ ㅚ ㅛ ㅜ ㅝ ㅞ ㅟ ㅠ ㅡ ㅢ ㅣ |
Burmese | က ခ ဂ ဃ င စ ဆ ဇ ဈ ည ဋ ဌ ဍ ဎ ဏ တ ထ ဒ ဓ န ပ ဖ ဗ ဘ မ ယ ရ လ ဝ သ ဟ ဠ အ |
Bopomofo | ㄅ ㄆ ㄇ ㄈ ㄉ ㄊ ㄋ ㄌ ㄍ ㄎ ㄏ ㄐ ㄑ ㄒ ㄓ ㄔ ㄕ ㄖ ㄗ ㄘ ㄙ ㄚ ㄛ ㄜ ㄝ ㄞ ㄟ ㄠ ㄡ ㄢ ㄣ ㄤ ㄥ ㄦ ㄧ ㄨ ㄩ ㄭ |
Ogham | ᚁ ᚂ ᚃ ᚄ ᚅ ᚆ ᚇ ᚈ ᚉ ᚊ ᚋ ᚌ ᚍ ᚎ ᚏ ᚐ ᚑ ᚒ ᚓ ᚔ ᚕ ᚖ ᚗ ᚘ ᚙ ᚚ ᚛ ᚜ |
Ethiopic | ሀ ለ ሐ መ ሠ ረ ሰ ሸ ቀ በ ተ ቸ ኀ ነ ኘ አ ከ ኸ ወ ዐ ዘ ዠ የ ደ ጀ ገ ጠ ጨ ጰ ጸ ፀ ፈ ፐ |
Tifinagh (Amazigh Alphabet) | ⴰ, ⴱ, ⵛ, ⴷ, ⴹ, ⴻ, ⴼ, ⴳ, ⴳⵯ, ⵀ, ⵃ, ⵉ, ⵊ, ⴽ, ⴽⵯ, ⵍ, ⵎ, ⵏ, ⵓ, ⵄ, ⵖ, ⵅ, ⵇ, ⵔ, ⵕ, ⵙ, ⵚ, ⵜ, ⵟ, ⵡ, ⵢ, ⵣ, ⵥ |
+++++++
سنگ روزتا از ویکیپدیا، دانشنامهٔ آزاد ۱۹۶ پیش از میلاد بر روی آن سه ترجمه از یک متن کندهکاری شدهاست
سنگ روزتا | |
---|---|
سنگ روزتا | |
مواد | گرانودیوریت |
اندازه | ۱۱۴٫۴ × ۷۲٫۳ × ۲۷٫۹۳ سانتیمتر (۴۵ × ۲۸٫۵ × ۱۱ اینچ) |
نوشته | هیروگلیف مصری باستان، خط دموتیک و خط یونانی |
خلقشده | ۱۹۶ پیش از میلاد |
کشفشده | ۱۷۹۹ میلادی |
موقعیت فعلی | موزه بریتانیا |
سنگ روزتا یا سنگ رَشید؛ سنگنبشتهای از دوران مصر باستان است که در پیشرفت معاصر و درک نوشتار هیروگلیف ابزاری سودمند بودهاست، سنگ روزتا یکی از مهمترین کشفیات دنیای باستانشناسی است که در موزه بریتانیا در شهر لندن انگلستان قرار دارد.
زبان سنگ روزتا
سنگ روزتا، بخشی از ستونی سنگی متعلق به دوران بطلمیوسی است که بر روی آن سه ترجمه از یک متن کندهکاری شدهاست. دو نوشته به زبان مصری باستان و یکی به زبان یونانی کلاسیک است. از این رو این سنگ کلیدی برای رازگشایی خط هیروگلیف باستانی، به دست ژان فرانسوا شامپولیون فرانسوی شد. این سنگ نوشته را سپاهیان ناپلئون در سال ۱۷۹۹، در روستایی به نام رشید (به زبانهای غربی: روزتا) در شمال باختری دلتای نیل پیدا کردند.
+++
فهرست صدای حیوانات از ویکیپدیا، دانشنامهٔ آزاد
این فهرست شامل صداهای حیوانات است و شامل کلماتی است که در زبان انگلیسی برای نشان دادن سر و صداها، به ویژه صداهایی که حیوانات برای ارتباط استفاده می کنند. کلماتی که در لیست استفاده میشوند به صورت افعال هستند، گرچه بسیاری از آنها نیز به عنوان اسم یا اصطلاحات حرف ندا قابل استفاده هستند، این لیست همچنین شامل ضبط صدا از صدای حیوانات است.
+++++